Зимни спортове – 1

Рила.

Миналият петък на републиканското първенство по ски-скокове се случиха поредица от необиконовени събития.
В суетнята около последния си опит дебютантът Каръков се спусна без ските. За изненада на специалистите обаче той регистрира 127 метра, с което застана твърдо начело в класирането. И когато дежурните лица подготвяха почетната стълбичка за награждаването, а Каръков си навехна китката от даване на автографи, настъпи невероятен обрат.
При последния си опит абсолютният дебютант и бившиятбаскетболист Сопов попаднал във въздушната струя, образувана от прелитащо с голяма скорост ято сибирски мисирки. Подет от струята, той прелита голямо разстояние и въпреки неблагоприятните метеорологични условия, сполучливо се приземява в закътаното планинско селце Малко Печково. Кацането станало пред погледите на трийсет очевидци, празнуващи в пивницата незнайно какво (Според едни – сватба, според други – четвърт век от синтезирането на диаминометилакридиновия хлорид). Съпроводен от бурните аплодисменти, Сопов е посрещнат с хляб и сол в кметството, откъдето се обажда до ски базата. Чак тогава става ясно на какво се дължи въодушевлението на малкопечковци. Сопов е помислен за героичен пощенски служител, който с риск за живота си е донесъл през преспите неполучените вече трети месец пенсии. След като разбрали, че пари няма да има, малкопечковци се отправили масово да си доотпразнуват в пивницата.
В същото време съдийската комисия на турнира взе мерки за изясняване на случая и след два часа за официален победител бе обявен Сопов (5080 метра, абсолютен световен рекорд). Сребърният медал остана за Каръков (127 метра), а с бронза се окичиха четиримата братя-близнаци Множкови (всичките с по 120 метра). При награждаването почетната стълбичка не издържа и се преобърна, но пострадали нямаше, което само по себе си беше един добър финал на този вълнуваш във всяко едно отношение ден.

Други