Рози – основни видове и хибриди

Розите са изключително благодатни за кръстосване. На това им качество се дължи съществуването на над 25 000 разновидности, плод на изключителен труд на природа, учени, професионални градинари и любители, най-вече през последните 100 години.  Що се отнася до външния вид на цветовете, се твърди, че днес няма само синя и абсолютно черна роза (макар че Неделчо Гоговски от Хасково твърди, че е успял да селектира черна роза).

В огромното разнообразие от видове, подвидове и варианти цари лек хаос, защото през последните десетилетия са били правени няколко опита за класификации, за всеки от които се твърди, че е най-изчерпателен и точен. Видни ботаници продължават да спорят кой вид към коя група трябва да се причисли и съществува негласно убеждение, че никога няма да се постигне универсална класификация. Това обаче въобще не притеснява многобройните селекционери от цял свят, които продължават ежегодно да представят нови и нови сортове рози.

За ваше улеснение ще публикуваме два списъка:

1. Много изчерпателен списък с основните видове и хибриди, от които произлизат всички най-известни съвременни разновидности. Той съдържа кратка информация и снимки, като целта ни е редовно да го допълваме, за да обхване всички познати самостоятелни видове рози в род Роза (Rosa L.), за които се смята, че са между 140 и 250. Ще го наричаме „Научен списък”

2. Списък с класификацията на т.нар. градински видове. Той е най-познатия за всички любители на розите, защото включва много предпочитани разновидности, получени чрез дългогодишна култивация и хибридизация. В него ще се ограничим само с основни категории, поради огромния обем леснодостъпна информация в интернет и печатни издания. Ще го наричаме „Градински списък” (очаквайте скоро)

Търсенето в двата списъка може да става чрез обичайната клавишна комбинация “Ctrl+F”.

Напомняме, че за да е напълно разбираема информацията в двата списъка, е желателно първо да прочетете статията  “Указания за разчитане на научните наименования на растенията”.

Също така може да видите класификация на видовете в род Rosa според Кралското общество на градинарите (Великобритания) (актуално към 02.04.2014 г.) – тук

__________________________

Назад към “Розите”