Карандаш (1924-2010)

Цветан Иванов Цеков-Карандаш е български художник-карикатурист и илюстратор.

Роден е на 24.11.1924 г. в с. Махалата, впоследствие гр. Пелово, днес влизащо в състава на град Искър, Област Плевен.

През 1947 г. завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Дечко Узунов. Още преди да постъпи в Академията учи основи на рисуването при големия български карикатурист Илия Бешков. Псевдонима Карандаш („молив” на руски език) му измисля журналистът Стоян Нейков, главен редактор на вестник „Нашенец“.

Съосновател и член на редколегията на хумористичния вестник „Стършел“, Карандаш редовно публикува там карикатури, за които са характерни остра политическа тематика, лаконичност на рисунъка и отсъствие на текст.

Освен в областта на карикатурата Карандаш работи и илюстрации и плакати. Илюстрира детски книги от Асен Босев и Михаил Лъкатник. Съществено място в творчеството му заема образът на революционера Христо Ботев, противопоставен на осмивани от художника явления и образи.

Карандаш участва в международни изложби на карикатурата в Берлин, Братислава, Будапеща, Монреал, Пекин, Токио и др. От изложбата „Сатирата в борба за мир“ в Москва, 1969 г. се връща със златен медал. Има самостоятелни изложби в София, гр. Искър (тогава Пелово) и Плевен. Първият носител на наградата на СБХ за карикатура и рисунка на името на Илия Бешков (1971), двукратен носител на орден „Кирил и Методий“, II степен.

През последните десетилетия се занимава с изследване на златното сечение и картинната геометрия в творчеството на Леонардо да Винчи.

На 05.05.2005 г. Карандаш изнася първата си публична лекция по тази тема в рамките на пролетната лектория “Единство на времената”. Също през 2005 г. основава Лабораторията по нестандартна геометрия. На 10.04.2006, за първи път заедно с новите си колеги, изнася информация за дейността на лабораторията в Аулата на НБУ. Впоследствие лекции са провеждани в БАН и Федерацията на научно-техническите съюзи.

През 2009 г. подготвя поредица от статии за „Списание 8“, от които се публикува само първата – “Унищожиха “Тайната вечеря””.

На 24 ноември 2009 г. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ открива Юбилейна изложба “В лабиринта на Леонардо” под патронажа на Министерството на културата.

Умира на 02.02.2010 г. в София.

Връзка към страницата за Карандаш в Уикипедия

Илюстрира един разказ на Петър Бобев – „Безделникът”, списание „Пламъче”, 1957 г., книжка 9

______________________________________

Може да изпратите допълнителна информация или корекции на e-mail: admin@miroslav.eu