СПОРТНА СЛАВА

МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКТИВНИ СПОРТОВЕ

Печелил ли е представителен български национален отбор в строго колективен спорт шампионска титла на Европейско първенство, Световно първенство или Олимпиада?*

*изключват се младежки и по-долни възрастови формации.
*само първенствата от най-висока категория – без “дивизия Б”, “втора група” и т.н.

Ето и отговорите:

Да, българските жени са триумфирали на върха в Европа в два вида спорт – баскетбол и волейбол. През 1958 г. на първенството в Полша женският ни национален отбор по баскетбол побеждава на финала Съветския съюз, а през 1981 г. на европейското първенство по волейбол, на което сме домакини, печелим титлата във финал отново с отбора на Съветския съюз. По-долу може да научите малко повече информация, както и да видите ранглистите с държавите от финалите на Европейските първенства за жени по баскетбол и волейбол. Двете титли са равни на героизъм, ако погледнем хегемонията на Съветския съюз до 1991 г. В женския баскетбол от 23 финала на Европейско първенство СССР печелят 21 златни медала, като не се класират на върха само в два случая – през 1938 (шампион – Италия) и през гореспоменатата 1958 г., когато България е шампион.  В баскетбола ситуацията е подобна – от 17 издания Съветския съюз печели 13 и не е шампион само в четири случая – 1955 (Чехословакия), 1981 (България), 1983 (ГДР) и 1987 (ГДР).

_____________________________________________________________

БАСКЕТБОЛ

През 1958 г. на Европейските финали в Полша шампионския отбор на България е: Войнова, Гьошева, Джамбазова, Рангелова, Борисова, Е.Попова, Василева, Дамянова, В.Попова, Маникова, Тодорова, Ченгелиева, треньор – Димитър Митев.
(Източник: http://www.basketball.bg/)

Ранглиста на държавите от финали на европейски първенства по баскетбол за жени (данните са до 2011 г. включително):

Челните класирания на България по години са както следва:
– първо място – 1958
– второ място – 1960, 1964, 1972, 1983, 1985
– трето място – 1954, 1962, 1976, 1989
– четвърто място – 1952, 1956, 1970, 1991

(източник: Wikipedia.org – http://en.wikipedia.org/wiki/EuroBasket_Women)

_____________________________________________________________

ВОЛЕЙБОЛ

През 1981 г. женският национален отбор начело с треньора Васил Симов постига ненадминат и до днес връх. На европейското първенство на родна земя от 19 до 27 септември 1981 г. България става европейски шампион.
На финала на 27 септември 1981 г. в зала ,,Универсиада” в София българските волейболистки побеждават считания за непобедим отбор на СССР с 3:0 гейма (15-6,15-13,15-12), което в епохата на комунизма е цяло спортно чудо! До финала България побеждава ФРГ с 3:0, Турция с 3:0, Унгария с 3:2, Полша с 3:0,Чехословакия с 3:1, ГДР с 3:1.
Титлата на финала не идва лесно. В първия гейм българките разгромяват олимпийските шампионки на легендарния съветски треньор Николай Карпол с 15:6, а във втория побеждават драматично с 15:13. Така българките повеждат с два гейма и взимат важно психологическо предимство. В третия българките спокойно, уверено и силно дръпват напред в резултата с 13:8. Тогава рускините се събуждат и почти обръщат гейма. Треньорът Васил Симов изважда от игра Цв. Божурина и вкарва най-младата волейболистка – Мила Рангелова (на 19 години).
След 14:12 тя получава топката, като с бомбена атака взривява залата и носи единствената титла на женския ни волейбол. България е безспорен шампион на Европа със 7 поредни победи!
Уникални кадри от архива на БНТ и поредицата ,,Ретроспорт” за тези звездни мигове на българския волейбол може да видите тук.
Европейските шампионки са : Таня Гогова – капитан, Верка Стоянова, Мая Стоева, Румяна Каишева, Цветана Божурина, Анка Узунова, Росица Михайлова, Мила Рангелова, Галина Станчева, Ваня Манова, Таня Димитрова и Златка Стоичкова.

________

Златните медалистки от ЕП в София-1981 г.: от ляво на дясно, прави, Р. Каишева, М. Рангелова, Т. Гогова-капитан, В. Симов-треньор, Т. Димитрова, М. Стоева, Ц. Божурина, клекнали, Р. Михайлова, В. Манова, А. Узунова, В. Стоянова, З. Стоичкова и Г. Станчева

(източник: http://volleyball.bg (Официален сайт на Българска Федерация Волейбол)

________

(Източник: http://bgvolleyball.com/)

По-долу може да видите снимки от победната точка, донесла титлата Европейски шампион (източник: БНТ):

I. Спечелване на сервиса при 14:12 в третия гейм. По старите правила за да се отбележи точка, първо трябва да се спечели подаването от противниковия отбор.

1. Топката е насочена към разпределителката.

2. Разпределителката подава към нападателката.

3. Нападателката се изправя срещу тройна блокада.

4. Следва елегантно пускане на топката зад блокадата.

5 – 8. Топката е недостижима за защитничката.

II. Шампионската точка. След като сервисът е спечелен следва пределна мобилизация, за да се отрази атаката на съветския отбор, и то по такъв начин, че да се даде шанс на нашите нападателки да организират успешна контраатака. Българският блок омекотява удара на противника и всичко останало е вече история!

1. Разпределителката насочва топката към 19 годишната Мила Рангелова.

2. Нападателката се извисява.

3. Следва бомбен удар.

4. Топката лети с невъзможна за спасяване скорост и сила.

5. Отбелязана е победната 15-та точка в гейма.

6 – 11. Следва неописуемата радост на игрището и в залата.

III. Моменти от награждаването.

Капитанката Таня Гогова победоносно размахва трофея над главата си.

Традиционното хвърляне на треньора във въздуха.

________

Ранглиста на държавите от финали на европейски първенства по волейбол за жени (данните са до 2011 г. включително):

Челните класирания на България по години са както следва:
– първо място – 1981
– второ място – няма
– трето място – 1979, 2001

(източник: Wikipedia.org – http://en.wikipedia.org/wiki/European_Volleyball_Championship)