ЖИВОТ НА ПОКАЗ – кратък детайл (статията е в процес на обработка)

(Хора, митологични герои и животни по фасадите на град Варна. Кратък пътеводител)

_______________________________________________

Тук ще ви запознаем с по-голямата част от статуите и релефите на различни хора, митологични герои и животни, “обитаващи” фасадите на сградите в град Варна. Посочените години след наименованието на сградите са година/период на завършване на строителството.

Информацията е обобщена през 2012 г.

_______________________________________________

Бул. “Княз Борис I” 4

Западна фасада – кафене „Лондон” – 1 голяма маска на лъвска глава, 2 малки маски на лъвски глави, захапали гривни, 3 маски на хора. Съдържател на кафене „Лондон” – Дамян Ангелов. Реновиран през 2004 г. Тук през 1922 г. е създаден Варненският шахматен клуб.

Източна фасада – Гранд хотел „Лондон”, 1906-1912 г., площад Мусала. Хотелът е собственост на Парсек Сюзмеян. В него е монтиран първият асансьор във Варна. Сградата е реновирана през 2006 г., но някой решава странно хотелът да се преименува на „Мусала палас“, след като истинския гранд хотел „Мусала“ всъщност е залепен до него. Днес отново е гранд хотел „Лондон”.

_______________________________________________

Бул. “Княз Борис I” 6 – Дом на Стефан Бабаджов, 1913 г.

Стефан Бабаджов е роден на 09.11.1856 г. в Жеравна, където завършва основното си образование. През 1868 г. е телеграфист в турската телефонна станция в Констанца. Продължава образованието си в Робърт колеж в Истанбул. След завършване на колежа е назначен на работа в английската „Източна телефонна компания”. Работи последователно в Марсилия и Александрия. През 1878 г. работи в Солун, а през 1879 г. е началник на телеграфната станция в Русе. От 01.03.1880 г. е началник на телеграфната станция във Варна. Той приема вестта за Съединението на България. Стефан Бабаджов е един от създателите на Варненската търговско-индустриална камара и неин председател до 1896 г. Бил е общински съветник. През 1897 г. става председател на Българското параплавно дружество. От 1891 до 1901 г. е търговски представител на хамбургската фирма за търговия с шевни машини „Сингер”. От 1897 г. е акционер и председател на акционерното дружество „Грозд”. Чрез регистрираното АД „Бабаджов” внася кокс, чугун и други метали. Стефан Бабаджов е високоерудирана личност. Владеел е няколко езика. Виден и влиятелен варненец, допринесъл много за развитието на града. Умира на 06.10.1936 г. Къщата на Ст. Бабаджов е проектирана през 1913 г. от арх. Манол Йорданов – в ренесансов стил с плитък и широк централен ризалит, разчупен с пиластри и лизени, който завършва с начупен триъгълен фронтон. Фасадна украса липсва. Макар и на централната улица, сградата е занемарена, с олющена мазилка и е необходим спешен ремонт.

_______________________________________________

________________________________________________________

Назад към “История”