Вадим Лазаркевич (1895-1963)

Вадим Вадимович Лазаркевич е руски художник-илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Утвърждава се сред най-популярните за времето си илюстратори на детска литература в страната.

Роден на 28.02.1895 г. в Белая Церков, днес Украйна. През 1913–1915 г. Лазаркевич учи в Петербургската художествена академия при професорите Николай Самошин иПавел Чистяков, както и в частната школа на Я. С. Голдблат. Не успява да завърши следването си поради избухването наПървата световна война.

През 1920 година пристига в България, където започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни. Първата творба за деца, която илюстрира, е негърска приказка за списание „Светулка“, чиито редактори по това време са Елин Пелин и Александър Спасов. Освен към „Светулка“ допринася и към списания „Детска радост“ и „Детски живот“. Илюстартор е на десетки български детски книги, както и на преводни детски книги на световноизвестни писатели като Александър Пушкин, Вилхелм Хауф, Майн Рид, Ръдиард Киплинг, Ханс Кристиан Андерсен, Хенрик Сенкевич и др.

Умира на 18.02.1963 г. в София.

Връзка към страницата за Вадим Лазаркевич в Уикипедия

______________________________________

Може да изпратите допълнителна информация или корекции на e-mail: admin@miroslav.eu