Борислав Стоев (1927)

Художник, график и илюстратор.

Борислав Владимиров Стоев е роден на 21.09.1927 г. в София. През 1953 г. завършва Националната художествена академия, специалност илюстрация при проф. Илия Бешков. Между 1957 и 1975 г. работи като илюстратор в списанията „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“ (където е и художествен редактор). През 1962 г. е и художник-постановчик на филма „Калоян“. През 1975 г. става главен художник на издателство „Български художник“. От 1984 г. е професор по илюстрация в Националната художествена академия, София.

От 1992 до 1996 г. е председател на Съюза на българските художници.

Оформил и илюстрирал над 400 детски книги. Творбите му се отличават с простота на композицията, характеристика на типажа и експресивност. Освен в областта на илюстрацията и графиката работи и в областа на монументалното изкуство (релефи, стъклописи др.) рисунката, акварела изкуството на книгата и графичния дизаин. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина (Краков, Виена, Париж, Токио, Сапоро, Адис Абеба, Лисабон и др.). Негови творби се намират в НХА, СГХГ, в окръжните галерии в страната и в галерии и частни колекции в САЩ, Германия, Италия, Япония, Франция, Еквадор, Австрия, Русия и др.(Краков, Виена, Париж, Токио, Сапоро, Адис Абеба, Лисабон и др.)

От 1996 г. преподава в Катедрата по изобразително изкуство в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Почетен професор на ЮЗУ, Благоевград. През 2006 г. Издава книгата „Основи на графиката – лекционен курс“, в която присъстват всички видове графични техники: гравюра на дърво, офорт, суха игла, акватинта, литография, ситопечат и други.

Борислав Стоев е носител е на различни награди и отличия, сред които орден „Народна република България“ III степен (1978 г.), орден „Кирил и Методий” I степен (1976 г.) и званието „Народен художник” (1986). През 1980 година е вписан от Международния съвет по детската книга в почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен” за илюстрациите към книгата „Кой какъв е и защо такъв е”.

Връзка към страницата за Борислав Стоев в Уикипедия

Илюстрира следните творби на Петър Бобев:
1953 – първата публикувана творба на Бобев – „Победеният вятър” (разказ), списание „Дружинка”, книжка 10
1954 – Последната им разходка (разказ), списание „Пламъче”, книжка 9
1959 – Заешка пакост (сборник с разкази)
1960 – Дружба (разказ), списание „Дружинка”, книжка 8
1961 – Мечоноско (разказ), списание „Дружинка”, книжка 4 – художествен редактор на броя (за илюстрацията към разказа не е упоменат автор)
1972 – Шими (разказ), списание „Дружинка”, книжка 10

______________________________________

Може да изпратите допълнителна информация или корекции на e-mail: admin@miroslav.eu